Svetovni dan voda in električnih koles

22-03-2023

    Voda je življenjska sila našega sveta. Od zdravja in prehrane do izobraževanja in infrastrukture je voda ključnega pomena za vse vidike človekovega preživetja in dobrega počutja ter za gospodarski razvoj in blaginjo vsake države.


    Toda kapljico za kapljico to dragoceno življenjsko moč zastruplja onesnaženje in izčrpava vampirska prekomerna uporaba, pri čemer naj bi do konca desetletja povpraševanje preseglo ponudbo za 40 %.


    Hkrati podnebne spremembe pustošijo naravni cikel vode. Onesnaženost s toplogrednimi plini še naprej narašča do rekordnih ravni, zaradi česar se svetovno podnebje segreje na nevarne ravni. To poslabšuje nesreče, povezane z vodo, izbruhe bolezni, pomanjkanje vode in sušo, hkrati pa povzroča škodo na infrastrukturi, proizvodnji hrane in dobavnih verigah.


    Tema letošnjega svetovnega dneva vode nas opominja na stroške teh napak za milijarde ljudi, ki nimajo dostopa do varne pitne vode in sanitarnih razmer.


    Petindvajset od vsakih 100 ljudi na Zemlji črpa vodo iz odprtih potokov in ribnikov ali pa plača visoko ceno za vodo vprašljive varnosti. 22 Defekcija na prostem ali uporaba umazanega, nevarnega ali pokvarjenega stranišča. Odpadne vode v 44 državah tečejo nazaj v naravo neprečiščene, kar ima katastrofalne posledice za zdravje in okolje.


    Skratka, naš svet je resno – in nevarno – skrenil s poti, da bi do leta 2030 dosegli cilj varne vode in sanitarij za vse.


    Letošnji svetovni dan voda nas spominja na našo individualno in skupno vlogo pri varovanju, trajnostni rabi in upravljanju življenjske sile človeštva za sedanje in prihodnje generacije.


    Konferenca ZN o vodi, ki se začenja danes, je ključni trenutek za vlade, lokalne in regionalne oblasti, podjetja, znanstvenike, mlade, organizacije civilne družbe in skupnosti, da se združijo pri načrtovanju in vlaganju v rešitve za doseganje čiste vode in sanitarnih razmer za vse.


    Medtem morajo vlade, podjetja in vlagatelji sprejeti drznejše ukrepe za omejitev dviga temperature na 1,5 stopinje, G20 pa bo vodila. Prekiniti moramo svojo odvisnost od fosilnih goriv in sprejeti obnovljivo energijo, hkrati pa podpirati države v razvoju na vsakem koraku.


    Nimamo trenutka za zapravljanje. Naj bo leto 2023 leto preobrazbe in vlaganj v vitalni sistem človeštva.


World Water Day


    Med varstvom vodnega okolja in električnimi kolesi obstaja določena povezava. Natančneje, uporaba električnih koles lahko pomaga zmanjšati število ljudi, ki uporabljajo vozila na bencin in dizel, s čimer se zmanjša onesnaženost zraka in vode.


    V mestih veliko onesnaževal nastaja zaradi izpustov vozil, kar lahko povzroči resno onesnaženje zraka in vodnih virov. Uporaba električnih koles lahko zmanjša emisije teh onesnaževal, saj električna kolesa poganjajo baterije in ne bodo proizvajala škodljivih izpušnih plinov in emisij izpušnih plinov.


    Poleg tega lahko uporaba električnih koles zmanjša tudi porabo vodnih virov. V primerjavi z avtomobili električna kolesa porabijo veliko manj vode, ker njihovim hladilnim sistemom ni treba porabiti toliko vode za hlajenje motorjev tako pogosto kot avtomobilom.


    Zato lahko uporaba električnih koles pozitivno vpliva na varovanje vodnega okolja.

Delujmo za zaščito, trajnostno upravljanje in zagotavljanje enakopravnega dostopa do vode za vse.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti